Drobečková navigace

Úvodní stránka > Aktuality > Mezinárodní filmový festival Benátky 2015

Mezinárodní filmový festival Benátky 2015



Zlatého lva za nejlepší film si odváží drama Desde allá (Zdaleka) venezuelského režiséra Lorenza Vigase.  Snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika, nezískal v konkurenci dalších 20 soutěžních titulů žádnou hlavní cenu, obdržel ale vedlejší ocenění P. Nazareno Taddei Award.

Vítězný venezuelsko-mexický film vypráví o neobvyklém vztahu mezi padesátiletým mužem a mladíkem z ulice.

Stříbrného lva za nejlepší režii získal Argentinec Pablo Trapero s krimi El Clan (Klan). Velkou cenu poroty si z nejstaršího filmového festivalu světa odvážejí režiséři animovaného snímku Anomalisa Charlie Kaufman a Duke Johnson. Nejlepším hercem byl jmenován Francouz Fabrice Luchini za roli ve snímku L'Hermine (Hranostaj), kde hraje soudce potkávajícího svou bývalou lásku. Režisér a scénárista tohoto snímku Christian Vincent si odnesl ocenění za nejlepší scénář. Italka Valeria Golinová získala ocenění pro nejlepší herečku za výkon v experimentálním rodinném dramatu Per amor vostro, ve kterém ztvárnila osudem zkoušenou Neapolitánku.

Mezi 21 soutěžními filmy byl i snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika. Film, který natočil Francouz Xavier Giannoli, je inspirován životem operní pěvkyně Florence Fosterové Jenkinsové. Snímek se loni natáčel mimo jiné v Praze, která tak suplovala Paříž. Na benátské přehlídce získal cenu P. Nazareno Taddei Award, která byla pojmenována po otci Nazarenovi Taddeiovi (1920-2006), jezuitském knězi, jenž byl rovněž významným italským lingvistou a publicistou.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

rect4335-44.png

 

rect4335-44.png

 

 

rect4335-44.png

 

 

rect4335-44.png

Letní kino Sebranice - červenec 2016

rect4335-44.png

rect4335-44.pngDisdata.jpg

rect4335-44.pnglogo-capsa-bile-pozadi.png

rect4335-44.png

unnamed.png