Drobečková navigace

Úvodní stránka > Aktuality > Chaplinovská nadílka v Ponrepu

Chaplinovská nadílka v Ponrepu



Datum konání:
7.12.2015

Do českých kin se Chaplinovy rané filmy z angažmá u Essanay vracely v nejrůznější podobě po celé dvacáté století a jedinečná kolekce NFA tuto rozmanitost (i co se týká případných ozvučení) vcelku věrně dokumentuje. Jedna kapitola z dlouhé historie, která ještě čeká na zpracování, bude zde poprvé veřejně prezentována. Třetí večer Chaplinových filmů z roku 1915 se uskuteční 7. prosince v 17:30.

Rychlost závratného vzestupu Chaplinovy popularity je fenomén, který se takto v celé pozdější historii filmu už u žádného jiného herce nezopakoval. Druhého února roku 1914 se na plátně objevil poprvé a záhy v rychlém sledu vystoupil v celé sérii krátkých komedií Macka Sennetta. Když v létě téhož roku vyjednávají o prodloužení smlouvy u firmy Keystone, může už Chaplin na základě neukojitelné poptávky kinařů po snímcích s postavou tuláka sebevědomě požadovat vyšší honorář, než má jeho šéf. K dohodě nedojde a Chaplin podepisuje 14. listopadu 1914 smlouvu se společností Essanay. Zatímco u Sennetta byl nucen absolvovat 35 krátkých filmů za jediný rok, u Essanay bude mít na přípravu podstatně více času; do roka jich měl podle smlouvy natočit patnáct, fakticky jich vytvoří čtrnáct – za rok a půl, všechny ve vlastní režii. Vynaložená péče nese ovoce, vznikají první klasické tituly jako Chaplin tulákem (The Tramp), do překotného sledu gagů se poprvé dostávají melancholičtější tóny. Nemalou zásluhu na tom má skutečnost, že Chaplin objevil svou ideální partnerku. Ušlechtilá a půvabná múza (nikoli ženský komik, jímž byla Mabel Normandová) se jmenuje Edna Purvianceová a svému režisérovi zůstane věrná i po odchodu k jiným firmám, aby se jím nakonec nechala proměnit v dramatickou herečku.

http://nfa.cz/cz/kino-ponrepo/program/?d=12-2015#d7-s1-f9785


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

rect4335-44.png

 

rect4335-44.png

 

 

rect4335-44.png

 

 

rect4335-44.png

Letní kino Sebranice - červenec 2016

rect4335-44.png

rect4335-44.pngDisdata.jpg

rect4335-44.pnglogo-capsa-bile-pozadi.png

rect4335-44.png

unnamed.png